Att bli konstnär

Definitionen av konstnär är en person som utövar någon eller några av de skapande konsterna. Många konstnärer arbetar inom flera av konstens olika fält, exempelvis: tecknare, fotograf, filmare, performanceartist, musiker eller skulptör. Idag kan man som konstnär arbeta gränsöverskridande mellan olika inriktningar vilket tidigare var väldigt strikt. Det är vanligt att en och samma konstnär både målar, gör videos och arbetar med datorgrafik.

Att arbeta som konstnär kan ha många moment, bland annat:

  • Skissa och formge
  • Göra hantverk på uppdrag av kunder för en speciell miljö
  • Föreläsa och utbilda
  • Sälja in och marknadsföra sina föremål
  • Fördigställa utställningar med egna föremål

Det råder delade meningar kring när man kan kalla sig konstnär. Vissa menar att det behövs utbildning och erfarenhet medan vissa anser att själva skapandet av konsten är tillräckligt. För de flesta börjar vägen dit med ett par års studier på eftergymnasial nivå vid en konstskola och fortsätter med högskolestudier. Det finns en mängd skolor som erbjuder möjligheten att utbilda sig som konstnär. Rekordmånga söker de prestigefulla utbildningarna men att etablera sig som konstnär kan vara svårt.

Många konstnärer arbetar som egna företagare, en del arbetar på uppdrag för en kommun och andra får sin inkomst genom försäljning av utställda konstverk. De kan även ha flera yrken vid sidan om, att vara lärare är till exempel vanligt men många försörjer sig genom arbete inom vården, på restaurang eller i affär.

Hemligheten till att försörja sig som konstnär är att aldrig ge upp. Det är hård konkurrens på arbetsmarknaden men det gäller att resa sig upp efter varje nederlag. Fokus behöver vara på konsten och inte på pengarna, annars orkar man inte fortsätta. Det kräver en del att bli konstnär och det mesta hänger på en själv för att komma någonstans. Det viktigaste är att aldrig ge upp även om du stöter på hinder.