Skapa en Ateljé hemma

För att kreativiteten ska kunna flöda behövs ett trivsamt ställe att arbeta i. I ateljén kan du skapa och utveckla din kreativitet, det är en arbetslokal för kostnärer som har utrymme och framför allt ljusinsläpp som krävs för den konstnärliga verksamheten. En ateljé kan användas av till exempel formgivare, målare, silversmeder, grafiker och skulptörer. En del väljer att ha sin ateljé i hemmet. Störningsmoment och distraheringar är lättare att undvika där man känner sig trygg och säker. Vad som ska finnas i ateljén bestämmer du som ska arbeta där. Beroende på vad du skapar kan du behöver olika verktyg och möbler. Det viktigaste att tänka på oavsett inriktning är däremot ljuset.

Det är viktigt med ljus

Om du någonsin sett en film där någon karaktär har en egen ateljé i hemmet så badar de alltid i ljus, det är för att konsten inte kan presenteras i sitt verkliga jag om det inte är omringat av mängder av ljus. Ett bra supplement är ljusstakar, lampor och ljuslyktor. Känn av rummet och placera ljuskällorna på rätt plats för att kunna skapa din konst. Är du osäker kring hur de ska placeras kan du ta kontakt med en ljusbutik som ofta är utbildade i att se var ljuskällorna passar in bäst. För inspiration kan du besöka museum och se hur de har löst ljusfrågan.

Väljer du levande ljus så se till att ha koll på dem och inte lämna dessa tända när du är frånvarande. För dig som målar och är intresserad av naturligt ljus från fönstret är det viktigt att tänka på att tavlorna kan bli blekta av solljuset om de utsätts för länge. En artificiell källa kan vara bättre då, välj antingen lampa eller levande ljus i lykta.

Material och verktyg

Ateljén behöver inredas utifrån vad det är för konst du skapar. Generellt är det bra att tänka på saker som:

  • Förvaring
  • Möbler
  • Vilka verktyg du behöver