Skapa en Canvastavla


Du har säkerligen hört talas om en canvastavla, kanske till och med har en hemma på väggen, men vet du vad den består av och att det är enkelt att skapa en själv?
Detta tänkte jag titta närmare på i denna artikel som riktat in sig specifikt på just canvastavlor och vad de är uppbyggda av. Detta är en generalisering och avvikelser kan så klart förekomma mellan olika typer av canvastavlor.

Canvasduken

Till att börja med består en canvastavla av en duk, en så kallad canvas, eller segelduk som det också ibland kallas på svenska.
Denna duk kan bestå av lite olika sorters material, de absolut vanligaste materialen i en segelduk är linne eller bomull. Båda är väldigt slittåliga och fungerar utmärk till canvastavlor.

Ramen

Nästan alla canvastavlor har även en ram i trä som canvasen spänns upp på för att den enkelt ska kunna hängas på en vägg. Rent teoretiskt är väl en canvastavla fortfarande en canvastavla även utan ram men eftersom nästan alla canvastavlor har en träram så tar vi upp det i denna artikel.
Ramen kallas ofta för kilram eller spännram, det är för man fäster canvasen i träramen och spänner den med hjälp av kilar i hörnen för att få ett spänt tyg som inte sladdrar.

Motivet

Sist men inte minst måste ju även en tavla ha någon form av motiv, en ren duk är kanske inget att hänga på väggen, men här kan man göra lite olika. På senare tid har det blivit otroligt populärt att trycka foton direkt på duken, ett annat alternativ är att måla direkt på duken med speciella färger avsedda för just canvastyg.
Här beror det lite på vad man är ute efter och sin konstnärliga ådra.
Fantasin sätter gränserna.

Nu när du vet vilka få beståndsdelar en canvastavla har så kanske du förstår hur enkelt det är att skapa en från grunden hemma i källaren eller i garaget? Gör ett försök och du kommer inte ångra dig, kul med något unikt på väggarna.